Candlelight_logo_wit2

Jan van Veen

jvv_foto3Jan van Veen begon zijn radiocarrière in 1964 aan boord van het populaire zendschip Radio Veronica. Samen met onder andere Joost den Draaijer (Willem van Kooten), Rob Out en Lex Harding moest er 24 uur per dag 7 dagen per week radio worden gemaakt, hetgeen in die tijd een hele uitdaging was. Jan presenteerde onder andere de programma’s ‘De Gouden Discotheek’, ‘Jan en Alleman’, ‘Hits uit Zee’ en de Top 40. Een uit de hand gelopen grap met het voorlezen van een liefdesgedicht leidde tot een stapel ingezonden brieven en gedichten. Stapeltjes brieven werden al snel postzakken vol en langzamerhand ontstond het fenomeen Candlelight.

In diezelfde periode was Jan nauw betrokken bij de ontwikkeling van vele Nederlandse bandjes, veelal uit de regio Den Haag. Hij werkte in 1969 mee aan het gelegenheidstrio Los Piratos (Lex Harding, Rob Out en Van Veen) dat een alarmschijf en een minihit scoorde met “Wij zijn piraten”, een cover van het nummer “Na na na hey hey kiss him goodbye” van Steam.

jan-met-brilSamen met collega Joost de Draaier presenteerde hij de allereerste Veronica drive-in show en ook de razend populaire ‘Adje Bouman Top Tien’ ontstond spontaan in Van Veens radioprogramma ‘Muziek bij de Lunch’. Jan was ook zelf actief in de muziek: op de hit “La Lontananza” (“Het lied van de sirene”) van James Lotti in 1973 sprak hij over de Italiaanse coupletten heen. Een eigen single was “Meer”, dat in 1974 een kleine hit werd. In 1978 nam hij een Nederlandstalige versie op van het door Jeff Wayne herbewerkte hoorspel ‘The War of the Worlds’.

jan-met-veronicaBegin jaren zeventig waren Van Kooten en Van Veen verantwoordelijk voor de start van Radio Noordzee, eveneens een zeezender. Na een paar maanden (kort na de bomaanslag in 1971) maakte Jan de overstap naar Radio 3. “De AVRO maandag” was al snel de best beluisterde dag op Radio 3. Jan van Veen presenteerde vele populaire programma’s waaronder Candlelight. Jan van Veens stem was bovendien veelvuldig te horen in reclamespots en als voice-over op grammofoonplaten. Candlelight groeide in die tijd tot een fenomeen. Wekelijks zat er een trouwe schare luisteraars gekluisterd aan de radio.

jan-kleinerNa een lange periode bij de AVRO, ondermeer als hoofd amusement televisie, maakte Jan in 1991 een overstap naar Sky Radio. In 2003 las hij hier zijn laatste gedicht voor. Mede gedreven door de nog vele brieven en verzoeken startte Jan na enkele jaren een eigen internetzender ‘Candlelight Radio’. Dag en nacht, 7 dagen per week, de allermooiste muziek op Candlelight Radio.

Copyright ©  –  Candlelight.nl